Mindfulness & ACT

Wat is ACT?

 

Acceptance and Commitment Therapy (ACT) behoort tot een nieuwe veelbelovende ontwikkeling in de (cognitieve) gedragstherapie. Het is een therapievorm waarbij jouw inzet en actie van belang is. Je onderzoekt jouw waarden en leert om je te gedragen als de persoon die je diep van binnen bent en graag wil zijn. Zo leer je kijken naar wat jij echt belangrijk vindt, hoe je jezelf en anderen wil behandelen, wat jouw drijfveren zijn op deze planeet en hoe je met jouw motivatie en inspiratie je leven vorm kunt geven. Daarnaast is bewustzijn ook een onderdeel van ACT. Je leert je gedachtes, sensaties en emoties bewust op te merken en van daaruit met volle aandacht jouw acties te kiezen.  

In het kort zorgt ACT voor meer flexibiliteit; het vergroten van jouw vermogen om bewust en door waarden geleid te handelen

Harris 2020

Wat is mindfulness?

 

Een gehyped concept, maar eigenlijk is mindfulness niets anders dan met aandacht aanwezig zijn bij alles wat zich op dit moment via je zintuigen openbaart. Je ademhaling bijvoorbeeld, de stoel waar je op zit, de kleuren die je om je heen ziet, de temperatuur die je voelt en zo ook de gedachten die door je heen gaan.  Als je op dit moment denkt aan een nare gebeurtenis, ervaar je waarschijnlijk een onprettig gevoel daarbij. Als je denkt aan een leuk en gelukkig moment, voel je je ook waarschijnlijk gelukkiger. Dat is op zich al een bijzondere realisatie: dat gedachten invloed hebben op je gevoelens, en ook andersom. Gedachten ontstaan willekeurig, ook al lijkt het alsof we ze zelf uitkiezen. Het bekendste voorbeeld daarvan is als ik tegen je zeg: ‘niet aan een roze olifant denken’. Zag jij nu toch ook die roze olifant in je gedachten verschijnen? Koos je daar zelf voor? Gedachten ontstaan door een complex samenspel van onze genen, omgeving, cultuur, de mensen om ons heen en onze levenservaringen. 

Hoe meer je oefent in echt aanwezig zijn in het huidige moment, hoe eenvoudiger het wordt en hoe meer je het effect ervan gaat merken. Mindfulness betekent eigenlijk aandachtigheid. Het is makkelijk erover te lezen, maar de effecten worden pas duidelijk als je je er echt voor inzet. Het is een spier die getraind moet worden en je kunt het vergelijken met trainen in de sportschool. Je kunt erover lezen, en eens in de paar weken gaan, maar dat levert je weinig op. Wat kun je ermee bereiken? Meer levenslust, meer plezier in eenvoudige bezigheden, minder verlangen naar iets in de toekomst, minder treuren over het verleden, meer ontspannen en alert, enthousiaster, en dit zal ook doorwerken in je relaties met anderen.

Klaar om als chauffeur de route van jouw leven te bepalen?